Un sfert de secol!

DSC_0703Un sfert de secol! Atât împlinește Târgul Estival de Carte de la Mangalia, „Carte la nisip”, gândit, înființat și condus de Gigi Todor.

Perioada are deja o întindere de epocă. Timp de douăzeci și cinci de ani Gigi Todor a ținut sus steagul literaturii. Au căzut guverne, s-au schimbat legi, a survenit și o criză financiară de mari proporții, dar „Carte la nisip” a mers mereu mai departe. La Mangalia, datorită acestui târg de carte au venit pentru întâlniri cu publicul cei mai importanți scriitori de azi ai țării. În fiecare vară, acest oraș de pe malul mării a fost timp de câteva săptămâni capitala literară a României.

Nu-ți vine să crezi că Gigi Todor este un poet, adică un om cu capul în nori. Dar… poate că tocmai de aceea vede mai bine decât alții direcția în care trebuie să mergem cu toții, în aceste vremuri confuze: direcția culturii.

Mă bucur că mă număr și eu printre invitații Târgului de Carte Estival de la Mangalia. Și că numele meu se află înscris în pavajul Aleii Stelelor de Mare.

Îi urez din toată inima lui Gigi Todor și colaboratorilor săi (în mod deosebit, colaboratoarelor) să aibă succes cu frumoasa lor sărbătoare anuală a cărții și de acum înainte.

Și să mă invite și la a cincizecea aniversare a târgului.

Alex Ștefănescu

(Textele integrale pot fi găsite în Catalogul Scriitorilor la Tîrgul Estival de Carte carte la nisip 2015)