TEC 2014 – Ziua XXII

Cea de-a XXII-a seară a Tîrgului Estival de Carte a fost dedicată lansării cărților lui Alex Ștefănescu. Deoarece motive medicale l-au împiedicat, în ultima clipă, să ne fie alături, am primit din partea domniei sale un mesaj pe care-l redăm mai jos. Ionel Dumitrescu și Adrian Cioroianu ne-au citit din cărțile lui Alex Ștefănescu. seara s-a încheiat cu un recital Alex Gherghiniță.

 

Dragii mei cititori (sau virtuali cititori)

Regret că nu sunt acum în fața dv., ca să vă salut cu dragoste. Am probleme cu inima și medicul nu-mi dă voie să fac un drum până la Mangalia.

Dar am mai fost de multe ori la lansări organizate de Gigi Todor, al cărui Târg de Carte a ajuns faimos în toată țara.

Am numai amintiri frumoase de la întâlnirile mele cu publicul din cei 24 de ani de când funcționează Carte la nisip.

Vreau să mă ascultați timp de câteva minute pledând de la distanță, prin intermediul acestei scrisori citite cu glas tare de Gigi Todor, pentru literatură.

CINE MAI ARE NEVOIE AZI DE LITERATURĂ? Întrebarea aceasta mi se adresează la multe dintre întâlnirile mele cu publicul (atunci când oamenii din sală sunt sinceri și nu simulează, din snobism, respectul, dus până la evlavie, față de cărți). Deci, cine mai are nevoie azi de literatură?

Îi vedem pe semenii noștri agitându-se sau distrându-se de dimineața până seara fără să li se facă sete sau foame de texte literare. Trec, cei mai mulți, absenți pe lângă vitrinele librăriilor. Nu au cărți în casă. Și nu știu numele niciunui scriitor, cu excepția, poate, a lui Eminescu, în legătură cu care își aduc aminte doar că scria versuri și că a murit nebun.

Discută despre prețuri, despre starea vremii, despre filme sau meciuri de fotbal, dar aproape niciodată despre cărți. Unele televiziuni alcătuiesc topuri de genul „cei mai apreciați 10 ziariști, „cei mai apreciați 10 oameni politici”, „cei mai apreciați 10 cântăreți” ș.a.m.d., dar niciodată „cei mai apreciați 10 scriitori”.

Întrebarea revine obsesiv: cine mai are nevoie azi de literatură?

Și iată și răspunsul: toți avem nevoie de literatură, dar nu știm că avem nevoie.

Cu sute de ani în urmă, marinarii care călătoreau pe mări și oceane vreme îndelungată se îmbolnăveau de o boală misterioasă: le apăreau pete pe față și pe picioare, le sângerau gingiile, deveneau hidoși. Nimeni nu cunoștea cauza. După mult timp avea să se afle că boala – numită scorbut – era provocată de absența vitaminei C din alimentația marinarilor (care, prin forța împrejurărilor, mâncau pesmeți, pastramă, dar nu și fructe și legume proaspete).

Într-o situație asemănătoare ne aflăm noi. Ne facem tot mai urâți și nu înțelegem de ce. Oamenii care citesc sunt frumoși. Lectura nu schimbă, bineînțeles, plastica feței. Design-ul fizionomiei rămâne mereu același pe care îl avem din naștere. Dar chipul unui om cultivat iradiază noblețe, se înconjoară de un fel de aureolă ușor de recunoscut.

Avem, în librării și în biblioteci, rezerve imense de frumusețe literară, iar noi le ignorăm. Renunțăm la subtila, delicata plăcere de a citi în favoarea unor plăceri vulgare. În plus, voluptatea lecturii este și… ieftină, ne-o putem procura oricând, împrumutând o carte sau descărcând un text literar de pe Internet.

Și iată încă un argument: plăcerea furnizată de literatură nu face rău. Fumatul generează cancer la plămâni și alte boli grave, alcoolul duce la distrugerea ficatului și la pierderea demnității, drogurile creează dependență și provoacă moartea.

În timp ce literatura, ca și visul sau jocul, ca și mirosirea unei flori sau privirea norilor de pe cer, ne încântă și atât. Farmecul ei nu are reziduuri, nu provoacă leziuni, nu ne dezumanizează.

Îndemnul pe care vi-l adresez din toată inima (din toată inima mea șubredă) este „Hai să ne bucurăm împreună de frumusețea literaturii!”

Și mai am un mesaj pentru doamnele și domnișoarele din public: să nu mă înșelați profitând de absența mea! Să nu mă înșelați nici măcar cu soții și iubiții voștri!

Vacanță frumoasă în continuare!

Alex Ștefănescu