EVENIMENT – după 24 de ani, Gabriel Liiceanu din nou la TEC

Afis Liiceanu A3

HUMANITAS, o dragoste fără sfârșit

Editura Humanitas a fost înființată prin Februarie 1990. Eu am construit (la propriu) librăria “Nichita Stănescu” tot pe atunci. Prin Martie, cred, am plecat la București, novice, adică un fel de tabula rasa în ceea ce privește colaborarea cu editurile, dar am semnat totuși primul contract din viața mea. Era contractul cu Nr. 1 cu Editura Humanitas, și pentru ei și pentru mine. Am ajuns la Editura Humanitas, la Casa Scânteii, un colos care te strivea numai privindu-l. Am urcat scările care parcă nu se mai terminau … aveam senzația de vid … un secretariat cât toate zilele … “Îl caut pe domnul (aici am accentuat) Gabriel Liiceanu” … Sunt introdus într-un birou imens, căruia parcă nici nu-i zăream tavanul. În mijlocul unui munte de cărți (nu știu dacă era un munte sau doi …), Gabriel Liiceanu … M-a primit atît de firesc, de omenește, încât toate stările mele de “micime” în fața imensităților văzute s-au pulverizat.

Am discutat atunci, îndelung, despre carte, despre proiecte de viitor, cu pasiunea și iubirea a doi îndrăgostiți aflați la prima întâlnire. Într-un târziu ne-am despărțit cu convingerea că proiectele noastre vor dăinui o eternitate, iar colaborarea noastră va dura cât vom fi pe pământ. Nu știu de ce, dar parcă atunci, pentru mine s-a născut veșnicia …

În tren, pe drumul de întoarcere spre casă, cu gândul la Humanitas și Gabriel Liiceanu, mi-a venit ideea Tîrgului Estival de Carte, idee care m-a bântuit tot anul 1990.

În august 1991 avea loc prima ediție a Tîrgului Estival de Carte.

Evident, Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas au fost primii invitați. Chiar la ediția întâi, Editura Humanitas obținea Marele Premiu pentru “Solilocvii” a lui Emil Cioran.

Începea o epocă, începea o stare de fapt, începea o mare dragoste, o dragoste fără sfârșit.

Acum, după 24 de ani, Gabriel Liiceanu este prezent din nou la Tîrgul Estival de Carte, deși, prin cărțile sale, ne-a fost tot timpul alături. În toți acești ani, Editura Humanitas și Gabriel Liiceanu au impus în literatura și cultura română standarde la care, atunci, în 1991, abia dacă puteam visa … iar noi, noi am încercat, pe cât ne-au ținut puterile, să le fim alături …

Mulțumesc Gabriel Liiceanu! Mulțumesc Editura Humanitas!

Gheorghe TODOR