Bocceluța cu impresii de la TÎRG
Ioana PÂRVULESCU

Profesor universitar doctor la catedra de literatură română modernă a Facultății de Litere a Universității din București, Ioana este locuită de un spiriduș.

Ziua, vezi trecând pe lîngă tine o Doamnă cu pălăriuța de soare, rochie alba de dantelă și săndaluțe romane în picioarele bine bronzate. Nu-i exclus să se apere de soare cu o umbreluță ușoară. Tot de dantela albă.

Brașoveancă de viță, sagunistă, crescută (binecrescută), de bunici și mătuși cu doboș și seriozitate habsburgică a aterizat în Regat, la mitici, să readucă un dram de temeinicie și de rigoare.

Nu-mi închipui un profesor mai profesor ca Ioana. Cu literatura, toată literatura română, de la Cantemir la Marius Ianuș, la degetul mic, profesoara trebuie că emană înspre studenții ei însuși duhul artei cuvintelor, amestecul acela indicibil de emoție, sensibilitate, complicitate în sesizarea valorii, bun-gust.

Cum vă spuneam însă, înăuntru trăiește un spiridus. El o ia pe Ioana și o mută în timp, cam cu o sută – o sută și ceva de ani în urmă. În cea mai frumoasă, civilizată tihnită, încrezătoare, generoasa felie de timp dăruita nouă, europenilor, așa-numita “la belle epoque“, așa cam între 1880 și începutul Primului Război.

Aici trăiește Ioana, împreună cu personajele sale, a doua ei viață, viața visată, viața dorită. Fiindcă profesoara e și un profund, subtil și viguros romancier.

Romanele sale, “Viața începe vineri” și “Viitorul începe luni” (ultima lansată la Tîrg), ne răpesc și ne duc în tulburătorul, sentimentalul, naivul și civilizatul București al sfârșitului de secol XIX.

Spiridușul a mai născut și o a treia Ioană, fata sportivă un pic “nebuna” – cum o alintă prietenii – care schiază de la trei ani, care zboară cu parapanta deasupra Bucegilor, care înoată ca un campion olimpic (într-o dimineață de iulie tăia liniștită marea prin larg, de la Hotel Paradiso, până dincolo de Terasa Danaidelor – câțiva kilometri buni, pentru cunoscători).

Așa ni s-a arătat în această vară la Tîrg nouă, mangalienilor, un OM complet!